/Files/images/ЗХ.jpg

ХАРЧУВАННЯ ШКОЛЯРІВ

Наказами МОЗ затверджено три примірних чотиритижневих сезонних меню:

  • рекомендоване Примірне чотиритижневе сезонне меню для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6(7) років в закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на осінній період, затверджене наказом МОЗ від 05 листопада 2021 року №2441;
  • рекомендоване Примірне чотиритижневого сезонного меню для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6(7) років в закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на зимовий період, затверджене наказом МОЗ від 03 лютого 2022 року №215;
  • рекомендоване Примірне чотиритижневе сезонне меню для організації одноразового харчування дітей віком від 6 до 18 років в закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на осінній період, затверджене наказом МОЗ від 08 лютого 2023 року №243.

Харчування школярів під час навчання онлайн

Сьогодні Україна проходить через найскладніші випробування в історії. Але здоров’я дітей лишається пріоритетом попри всі обставини. Тож адміністрація закладів освіти спільно збатьками мають забезпечити умови для сприяння здоровому вибору і дотриманню принципів збалансованого харчування під час дистанційного навчання, а також у вільний від уроків час.

Режим – одна з найважливіших складових у харчуванні дітей та підлітків. Тож під час навчання онлайн варто узгодити з адміністрацією освітнього закладу і класним керівником час і тривалість перерви на другий сніданок та обід.

Перерву на другий сніданок бажано організувати з 10:00 до 11:00, її тривалість має становити не менше 20 хвилин.Орієнтовно з 13:00 до 14:00 має бути передбачена перерва на обід тривалістю 25-30 хвилин.Слід зважати на те, що школярі часто готують або розігрівають страви самостійно, а це потребує додаткового часу.

Загалом протягом дня дітям та підліткам шкільного віку необхідно три стандартні прийоми їжі плюс один-два перекуси.

Потреба школяра у рідині має забезпечуватися чистою питною водою. Вода має бути постійно доступною протягом навчального дня та особливо під час фізичної активності. Необхідна кількість рідини для дітей та підлітків передусім зумовлена відчуттям спраги. Більша кількість рідини потрібна у разі значних і тривалих фізичних навантажень.

Гарячі напої (чай, какао) мають споживатися в помірній кількості, бажано без доданого цукру. Фруктовий сік слід обмежити: до однієї склянки (200 мл) на день.

Під час кожного прийому їжі діти шкільного віку мають споживати різноманітні овочі (крім картоплі), зокрема, свіжі, приготовлені, морожені або консервовані без значного вмісту солі. Кількість овочів має дорівнювати 100 г на кожен основний прийом їжі тричі на день.

Аналогічну кількість фруктів і ягід (100 г) слід передбачити для школярів під час основних прийомів їжі або перекусів. Крім свіжих сезонних фруктів меню може включати морожені, консервовані фрукти і ягоди без додавання великої кількості цукру, а також сушені ягоди з фруктами.

Щоденне меню школярів всіх вікових груп має включати цільнозернові продукти (каші, цільнозерновий хліб, макаронні вироби) а також бобові. Загальна кількість становить 150 г для молодшого шкільного віку і 200 г – для старшого.

Для забезпечення фізіологічного росту та розвитку організму у дитячому і підлітковому віці слід щоденно споживати три порції молочних продуктів, одне куряче яйце, два-три рази на тиждень – рибу (бажано жирні морські сорти), два-три рази на тиждень – м’ясо птиці, один-два рази на тиждень – червоне м’ясо.

Слід передбачити певний перелік корисних харчових продуктів, які школярі можуть швидко знайти і спожити без спеціального приготування. Для цих цілей найкращими варіантами можуть бути овочі (наприклад, морквяні палички), фрукти, сушені фрукти і ягоди, горіхи та насіння, цільнозернові крекери тощо.

Всесвітня організація охорони здоров’ята національні професійні лікарські асоціації рекомендують обмежити споживання цукрудо 25 г на день. Загалом, десерти, які споживають діти і підлітки, слід обмежити. Їхнякількість має бути менше10% загальної добової калорійності.

Діти молодшого шкільного віку мають споживати менше трьох грамів солі, а школярі старших вікових груп не більше п’яти грамів на день. Слід усвідомлювати, що основна кількість солі споживається у складі перероблених харчових продуктів: хліба, оброблених м’ясних виробів, снеків, сиру, консервів, соусів.

Здорове і збалансоване харчування дітей та підлітків разом із регулярною фізичною активністю забезпечують не лише здоров’я школярів, але й безпосередньо впливають на успішність навчання.

Джерело: Новоукраїнське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


/Files/images/a1.jpg

/Files/images/a2.jpg

/Files/images/a3.jpg

/Files/images/a4.jpg

/Files/images/a5.jpg

/Files/images/a6.jpg


У 2021 році МОЗ за ініціативою Олени Зеленської запровадило нові норми шкільного харчування.

Загальні тези: менше хліба, менше солі, менше цукру, більше овочів, більше фруктів, більше м'яса.

Євген Клопотенко разом зі своєю командою розробив рецептури, що відповідають цим нормам. Це його особиста ініціатива, щоб у школах знали, що та як готувати за новими правилами (до уваги ми взяли продукти, які школи реально можуть купити, та ситуацію з обладнанням).

Рецепти затвердили ДПСС та МОЗ(+ рекомендували їх на національному рівні). Так школи отримали вибір: самим створювати меню до норм або складати його на основі розроблених нами рецептів.

Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Постанова Кабміну України від 24 березня 2021 р. № 305

Меню та технологічні картки. Фото страв, покрокові рецепти приготування

Є.Клопотенко. ЗБІРНИК РЕЦЕПТУР СТРАВ ДЛЯ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ ШКІЛЬНОГО ВІКУ В ОРГАНІЗОВАНИХ ОСВІТНІХ ТА ОЗДОРОВЧИХ ЗАКЛАДАХ

Кiлькiсть переглядiв: 262